Bombardier öppnar globalt innovationscenter på Finnslätten

Illustrationsbild på Bombardier. Foto: Pressbild

Nu står det klart att Bombardier Transportation etablerar ett globalt test & teknologicenter på Finnslätten i Västerås. Det blir ett unikt state-of-the-art centrum där produktion och ingenjörsfunktioner flyttar samman i en stor gemensam anläggning och dessutom bygger man ut och öppnar upp befintliga labb för externa användare och samarbeten. 

Bombardier kommer att samla all sin expertis för e-mobilitet och skapa ett unikt innovationscenter som driver utveckling av morgondagens miljövänliga och energieffektiva transporter för både järnväg och tung fordonsindustri. Bombardier vill dessutom möjliggöra korsbefruktning mellan olika industrigrenar och inkludera akademi och nystartade företag i gemensam forskning och utveckling för framtidens e-mobilitetslösningar.

Första spadtaget planeras till våren 2021 och den färdiga anläggningen planeras att invigas 2023. Den kommer redan under 2020 att fungera som en öppen testbädd där Bombardier erbjuder sin kompetens inom elektriska drivlinor för provning av produkter och system för, till exempel, anläggningsmaskiner, lastbilar och järnväg.

– Sverige är den perfekta platsen för utvecklingen av nästa generations energieffektiva elektriska drivsystem för att möjliggöra rena transporter inom järnvägs- och fordonsindustrin. Vi bygger vidare på vår omfattande expertis inom e-mobilitet och kommer närmre det helt unika svenska industriella ekosystemet som står för en branschledande och dynamisk innovationsmiljö. Denna investering kommer bidra ytterligare till att stärka den nordiska fordonsindustrin med ny teknik och nya affärsmöjligheter. Samtidigt befäster denna satsning Bombardiers ledande ställning på den nordiska marknaden och påvisar återigen bolagets mål att verka för hållbara transporter och minska koldioxidutsläppen, kommenterar Danny Di Perna, President, Bombardier Transportation.

Viktig etablering för Västerås

Det betyder mycket för Västerås att Bombardier nu väljer att satsa på Finnslätten och det är en bekräftelse på att kompetensen finns i regionen – och speciellt inom elektrifiering av tunga fordon. Västerås har, med över 9000 anställda inom energi och elektrifiering, ledande kunskap inom många vitala teknikområden för den pågående energiomställningen och elektrifieringen.

-Vi är mycket glada att Bombardier Transportation väljer att satsa i Västerås för att här utveckla lösningar för morgondagens e-mobilitet. Västerås utveckling grundar sig historiskt på starkt teknikkunnande och detta är en tydlig bekräftelse på att Västerås är världsledande inom energi och teknik, säger Anders Teljebäck (S) kommunstyrelsens ordförande Västerås stad. Detta går även i linje med arbetet kring Vision Finnslätten och de satsningar vi gör för att tillsammans med industri och akademi ytterligare stärka vår position inom elektrifieringsområdet, fortsätter Anders Teljebäck.

– Det här kommer säkerligen att öppna upp för fler affärer och internationella etableringar i Västerås. Det skapar även nya möjligheter för etablerade storföretag och start-ups i Västerås och Sverige, när Bombardier öppnar upp sina labb för samarbete med externa aktörer inom e-mobility, säger Torbjörn Bengtsson, etableringschef på Invest Västerås. Bombardier är en stor global aktör och att de nu samlar sin verksamhet här, det är ett kvitto på att Västerås har det som krävs.

Vision Finnslätten och elektrifieringsklustret i Västerås och Mälardalen

Vision Finnslätten är ett samarbete initierat av ABB och Kungsleden tillsammans med Västerås stad, Mälardalens högskola, Bombardier Transportation, Northvolt och ABB Industrigymnasium. Syftet är att ytterligare stärka Finnslätten som en attraktiv plats för världsledande högteknologiska företag och deras medarbetare. Parallellt med denna satsning pågår också ett arbete att tillsammans med industri och akademi i regionen ytterligare stärka elektrifieringsklustret som omfattar världsledande kompetens hela vägen från elnätet och kraftgenerering ner till fordons- och batterinivå på komponent- och systemnivå.

Mer information: Pressrelease Bombardier Transportation

 

Om Invest Västerås

Invest Västerås är en del av Västerås marknad & näringsliv AB (Västerås stads näringslivsbolag) och arbetar med att stärka och utveckla Västerås näringsliv. Verksamheten ger råd och förmedlar kontakter till företagare, stöttar vid expansion och nyetablering samt samordnar myndighetskontakter. Genom aktiviteter, möten och analyser jobbar Invest Västerås för ett starkt och positivt företagsklimat i Västerås. Invest Västerås arbetar fokuserat med after care som syftar till att understödja befintliga företag, däribland Bombardier, för att möjliggöra fortsatt expansion och tillväxt i Västerås.

Kontaktperson

Torbjörn Bengtsson - Invest Västerås

Torbjörn Bengtsson

Etableringschef | Invest Västerås

021-39 01 45 | 072-143 92 08

torbjorn.bengtsson@vasteras.se

Läs fler artiklar:

Digital satsning på Västerås som mötesdestination

Tillväxtverket beviljar projektmedel Pandemin har blivit ett hårt slag för besöksnäringen och i synnerhet mot de företag som är beroende av att det arrangeras möten och evenemang. Nu ska Visit Västerås satsa på att digitalisera upplevelsen av Västerås utbud för att kunna locka fler möten och evenemang till staden och därmed bidra till branschens återhämtning. Satsningen ska drivas som en insats i Region Västmanlands nyligen beviljade omställningsprojekt med finansiering av Tillväxtverket.

Läs mer

Sommarsuccé för goda grannar – Unik kampanj får uppföljare

God grannsämja visade sig vara ett framgångsrecept. När fem svenska städer i somras valde att tipsa om varandra som resmål blev responsen överväldigande. Styrkta av framgången fortsätter Västerås, Örebro, Linköping, Norrköping och Karlstad samarbetet med en gemensam höstkampanj.

Läs mer

Pressmeddelanden och nyheter

Det händer mycket i Västerås! Nya möten som kommer till stan, stora evenemang som är på gång samt nyheter inom näringslivet. Här listar vi några!

Läs mer

EM i styrkelyft till Sverige och Västerås 2021

Nu är det klart att europamästerskapet i styrkelyft arrangeras i Sverige, närmare bestämt i Västerås. Den 3–12 december 2021 intar cirka 700–800 idrottsutövare den nya innebandyarenan på Rocklunda. Förutom utövarna beräknas ytterligare cirka 300–400 domare, funktionärer och tränare ansluta till evenemanget.

Läs mer

Västerås – en av fem städer i unik hemesterkampanj

Vem är inte nyfiken på grannen? Med det som tema samarbetar fem svenska städer i en unik kampanj där de marknadsför varandra. ”Nya tider skapar nya lösningar. Nu satsar vi stort för att locka fler till Västerås – samtidigt som vi inspirerar Västeråsarna att åka härifrån”, säger Visit Västerås utvecklingschef Sofie Lidholm.

Läs mer